Cirkulární KVIFF

Možnost odevzdat použitou PET lahev do zálohomatu mají návštěvníci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který začal v pátek 30. června. Tři Eco Life Pointy rozmístěné v centru města, doplňují také Lovci petek, kteří na nejexponovanějších místech vybírají prázdné petky od návštěvníků.

O tom, co se děje s petkou v plošném zálohovém systému po vhození do zálohomatu a jak probíhá její přeměna v recyklovanou PET lahev, se návštěvníci dozví v krátkém filmu Cesta cirkulární PET lahve. Ten je několikrát denně promítán na LED obrazovce na pódiu u Mattoni Life Baru. Film připravili Mattoni a Zálohujme.cz spolu s iniciativou Replastuj.

Opakovaná recyklace je nejšetrnějším způsobem, jak s PET lahvemi nakládat. Materiál cirkuluje stále dokola ze staré do nové lahve, ušetří se tak obrovské množství materiálu, který se nemusí vytěžit,“ říká Lutfia Volfová, mluvčí Zálohujme.cz. K takovému opakovanému způsobu recyklace dopomůže podle ní transparentní a funkční zálohový systém, který by mohl začít fungovat už od roku 2025.

Prohlédněte si také

Revoluce v recyklaci textilu

Revoluce v recyklaci textilu

Ekologické čtení

Ekologické čtení